Да успеете всеки път да сварите яйцето идеално и по един и

...
Да успеете всеки път да сварите яйцето идеално и по един и
Коментари Харесай

Така ще варите яйцата перфектно всеки път

Да съумеете всякога да сварите яйцето идеално и по един и същи метод може да звучи като една от най-простите кулинарни задания в света, само че всеки, който в миналото се е опитвал да го направи, знае по какъв начин резултатите варират постоянно, написа obekti.bg, базирайки се на Science Alert.

Причината за това най-вероятно е, че не се взимат поради всички фактори, които дефинират сваряването. Но в случай че желаете да поставите казуса на научна основа и да имате един и същи триумф всякога, може да употребявате яйчения калкулатор на квантовия физик Милош Панфил. Той включва всички фактори, който могат да повлияят на варенето на едно яйце, до елементи като надморската височина на вашата кухня.
Уверете се, че водата е завряла добре, преди да спуснете яйцето в нея. Пробийте тъпата страна на яйцето с игла или съчка за зъби, с цел да може яйцето да заеме въздушната празнина, която нормално се образува там и да предотвратите счупването му. Добавете малко оцет към водата, с цел да омекотите черупката и да обелите яйцето по-лесно. Но същинската специфичност е точния миг. Според Панфил има няколко водещи променливи фактора, с които би трябвало да се съобразим. Размерът на яйцето, температурата на яйцето, преди да се пусне във водата и, вярвате или не, надморската височина, на която се пробвате да го сварите. Ето и формулата на Панфил:
t = m * K * log(ywr * (Tegg - Twater)/(T - Twater))
Т е времето, m е масата, К е термалната проводимост на яйцето, Т е температурата сред белтъка и жълтъка, Tegg е температурата на яйцето, Тwater е температурата на водата и ywr е съотношението на жълтъка по отношение на белтъка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР